Elementy psujÄ…ce wizerunek naszej kuchni

Elementy psujÄ…ce wizerunek naszej kuchni

Kuchnia świeżo po remoncie, a nie wygląda tak jak trzeba. Czegoś jest za dużo, pewne elementy nie są dopracowane i ogólnie nic ze sobą nie współgra. Nie trzeba od razu wymieniać mebli czy skuwać płytek. Może wystarczy zwyczajnie posprzątać? Kuchnia jest bezlitosnym miejscem dla pań domu, trzeba ją porządkować po każdym przygotowaniu posiłku.

Istnieje lista elementów, która bezwzględnie popsuje wygląd naszej kuchni tylko dlatego, że tam jest. Dużym wyzwaniem jest zorganizowanie małej kuchni, gdzie jest mała powierzchnia do przechowywania. W takich przypadkach trzeba być szczególnie uważnym.

Ściereczki kuchenne – jeżeli jedna koniecznie czysta ściereczka wisi na wieszaku w kuchni lub jest przewieszona przez uchwyt piekarnika, nikogo nie zrazi. Jednak kiedy w każdym koncie mamy jakieś pogniecione, niedbale rzucone ściereczki kuchenne i szmatki, a przy zlewie leży jeszcze zmywak, który nie jest pierwszej świeżości, to nie jest dobrze. Taka kuchnia zwyczajnie wygląda na brudną i zaniedbaną, mimo że może być nowa.

Brak kafelków nad zlewem i przy kuchni – nie oszukujmy się, wszelkiego rodzaju farby wodoodporne sprawdzą się może w łazience i kuchni na suficie, takich miejscach, które raczej nie mają kontaktu z jedzeniem albo kosmetykami. Miejsce nad zlewem i wokół kuchni to najczęściej wycierane pole na ścianie w całej kuchni. może robić jeszcze gorsze wrażenie niż brudne ściereczki kuchenne. Najlepiej jest je pokryć płytkami, które łatwo się czyści. Taka farba, mimo że z założenia jest odporna na zabrudzenia, nie straci połysku, a zyska jedynie plamy i zacieki, które będzie trzeba zamalować.

Niewykończone detale – czasem jest to listwa dzieląca podłogę między salonem a kuchnią, czasem jakiś kabelek od ledów albo niedokręcony uchwyt od szafki. Takie na pierwszy rzut oka mały element również powodują, że kuchnia wygląda na zaniedbaną.

Widoczna rura od okapu – okap pięknie dopasowany do całości, meble również a gdzieś wyżej ciągnie się prymitywna rura obłożona u ujścia jakimś uszczelniaczem. Taki sam efekt bałaganu dają powyciąganie, nieuporządkowane kable i wiszące zewsząd przedłużacze, w których się nie można odnaleźć. Projektując kuchnię, należy dołożyć wszelkich starań, aby wszelkie rury, czy okablowania były bezpiecznie pochowane.

Wstawka z produktów – rano robimy płatki na mleku, kawę, po południu makaron, a na kolację naleśniki. Wszystkie suche produkty i przyprawy zostawiamy na blacie, bo przecież używamy ich cały czas. Być może my już jesteśmy przyzwyczajeni, że nasza kuchnia ma wystawkę niczym z marketu z produktów pierwszej potrzeby. Takie punkty w kuchni wyglądają źle, warto spróbować tak zorganizować miejsce, aby je pochować w szafkach. Jeżeli jednak muszą być na wierzchu powinniśmy, chociaż poprzesypywać je w ozdobne pojemniki.