Jak planować posiłki?

Jak planować posiłki?

Planowanie posiłków to bardzo dobry nawyk, który pomaga w organizacji życia rodzinnego oraz przyczynia się do oszczędności w domowym budżecie. Na planowanie posiłków decydują się panie, które cierpią na nieustany brak czasu oraz rodziny, w których występują różne problemy zdrowotne i trzeba je uwzględniać w menu.

Planowanie posiłków najlepiej uwzględniać w okresach tygodniowych.

Jeśli duże zakupy dla rodziny mamy w zwyczaju robić w sobotę to nowy jadłospis na kolejny tydzień trzeba stworzyć najpóźniej w piątek. Tworząc taki jadłospis staramy się tak dobierać potrawy, aby były one zdrowe, trafiały w gusta rodziny, nie były bardzo pracochłonne i nie były przesadnie drogie. Planując jadłospis wpisujemy trzy posiłki dziennie. Na śniadania możemy jednego dnia zrobić jajecznicę z szynką, drugiego kanapki, trzeciego placuszki z bananami a czwartego owsiankę z malinami. Jeśli chodzi o obiady to robimy tak, aby nie wszystkie były mięsne. Poza mięsem można przecież podać rybę albo obiad wegetariański. W weekendy, gdy mamy więcej czasu możemy zaplanować obiad z dwóch dań. Jeśli chodzi o kolacje to można zaplanować pizzę, pyzy, sałatkę z ryżem i kukurydzą a innego dnia zapiekanki czy nadziewane bakłażany z piekarnika. Gdy mamy dobrze zaplanowane posiłki unikamy wyrzucania produktów. Przykładowo kupujemy dużą białą kapustę i jednego dnia robimy z niej surówkę, drugiego podajemy, jako zasmażaną do kotleta schabowego a resztę dodajemy do farszu do krokietów. Podobnie możemy zrobić z kurczakiem. Kupujemy całego porcjujemy i część idzie do rosołu, część, jako kotlety z piersi a pozostałe zostaną upieczone w piekarniku. To mięso, które zostanie z rosołu może być wykorzystane do sałatki.