Masło kakaowe – ulga dla skóry suchej i zniszczonej

Silnie wysuszona, pękająca, wrażliwa skóra potrzebuje specjalnej regenerującej pielęgnacji. Masło kakaowe tłoczone na zimno z dojrzałych owoców kakaowca ma beżowo-brązowy kolor i charakterystyczny przyjemny zapach gorzkiej czekolady, który zawdzięcza naturalnej zawartości specyficznych peptydów i aminokwasów. Jest ono nie tylko niezwykle cennym składnikiem dla przemysłu spożywczego, gdzie wykorzystywane jest właśnie do produkcji czekolady, ale również jest uniwersalnym kosmetykiem dla suchej, zniszczonej i podrażnionej skóry oraz włosów.

Masło kakaowe ma gęstą zwartą konsystencję, wchłania się wolno i pozostawia na skórze charakterystyczną warstwę ochronną. Jego skład jest całkowicie biozgodny z naturalnymi składnikami naszej skóry, co sprawia, że jest skuteczne i bezpieczne w przypadku takich problemów, jak atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, suchy pękający naskórek, rozstępy i blizny.

Dzięki wysokiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych oraz nienasyconego kwasu oleinowego jest bardzo skutecznym emolientem- natłuszcza, nawilża i chroni przed ponownym wysychaniem nawet najbardziej wrażliwą i przesuszoną skórę. Ponadto zawiera ono silne antyoksydanty z grupy polifenoli, które wspomagają proces produkcji kolagenu w skórze, tym samym ujędrniając ją i uelastyczniając. Regularnie stosowane znacznie spowalnia też proces powstawania zmarszczek i starzenia się skóry. Polecane jest kobietom w ciąży do masaży przeciw rozstępom. Stosowane na twarz spłyca nawet głębokie zmarszczki, kompleksowo odżywia skórę, rozświetla ją i przywraca zdrowy jednolity koloryt. Na ciało może go używać każdy. Z jego stosowania na twarz powinny jednak zrezygnować osoby z cerą mieszaną i tłustą, ponieważ ma zbyt bogatą konsystencję.

Zastosowane jako maska na włosy przywróci im blask, zredukuje zniszczenia spowodowane wysuszeniem i zapobiegnie rozdwajaniu się końcówek. Polecane jako kosmetyk ochronny podczas kąpieli słonecznych, korzystania z basenu z chlorowaną wodą oraz kąpieli w słonej morskiej wodzie.

Dzięki wysokiej zawartości polifenolom masło kakaowe to kosmetyk bardzo trwały, stabilny i odporny na utlenianie. Ma bardzo zbitą i twardą konsystencję, dlatego przed użyciem konieczne jest ogrzanie go w dłoni.