Naturalny olej jojoba – płynne złoto dla skóry

Jedyny w świecie olej, który nie jełczeje odpowiedni do pielęgnacji każdego rodzaju cery. Jest całkowicie biozgodny ze skórą, idealnie się wchłania, nie pozostawiając tłustej warstwy, można go stosować do pielęgnacji twarzy, całego ciała oraz włosów.

Od strony chemicznej nie jest on olejem, a woskiem roślinnym, którego specyficzny skład sprawi, że jego właściwości pielęgnacyjne i lecznicze są naprawdę wyjątkowe. Zawiera on skwalen, sterole, kwasy tłuszczowe, witaminę E oraz estry woskowe. Dzięki składowi zbliżonemu do naturalnego sebum olej jojoba bardzo dobrze się wchłania penetrując głębsze warstwy naskórka. Jego działanie antybakteryjne, gojące, regulujące przetłuszczanie się skóry, antyoksydacyjne, ochronne, silnie nawilżające raz regenerujące sprawia, że jest szczególnie polecany do pielęgnacji cery tłustej i mieszanej z tendencją do niedoskonałości, wykwitów zapalnych i uporczywych zaskórników. Ponadto aktywnie odżywia i wygładza, chroni przed działaniem przyspieszających starzenie skóry wolnych rodników, spłyca zmarszczki i uelastycznia naskórek. Możemy go z powodzeniem stosować do pielęgnacji wrażliwych okolic oczu oraz kruchych i słabych paznokci.

Przyniesie też wiele korzyści naszym włosom i skórze głowy. Wmasowanie kilku kropli oleju w skórę głowy odżywi cebulki włosowe, zmniejszy łojotok i zwalczy łupież. Z kolei zastosowany jako maska na włosy ochroni je przed czynnikami zewnętrznymi, nawilży, zredukuje rozdwajanie i łamanie się oraz nada kosmykom zdrowy blask.

Olejek jojoba nadaje się do samodzielnego stosowania bezpośrednio na twarz i ciało. Wmasowujemy jego niewielką ilość w lekko wilgotną skórę. Możemy go też dodać do kremu do twarzy, balsamu do ciała i kremu do rąk. Nie tylko wzmocnimy dobroczynne działanie kosmetyków na skórę, ale również dzięki dodatkowi tego cennego oleju przedłużymy ich trwałość ze względu na swoją stabilność i wysoką odporność na utlenianie oraz jełczenie.

Najwyższej jakości nierafinowany, zimnotłoczony olej jojoba powinien posiadać certyfikat czystości ekologicznej.