Witamina D w dobie koronawirusa – dlaczego o tym tak głośno?

Witamina D w dobie koronawirusa – dlaczego o tym tak głośno?

Witamina D jest uwalniana pod wpływem promieni słonecznych i dostaje się do organizmu przez skórę. Jedynie więc w czasie kilku najbardziej słonecznych miesięcy można liczyć na większą jej podaż. Tymczasem witamina ta jest niezwykle istotna dla wsparcia układu odpornościowego i kostno-stawowego.

Walka z infekcją

W dobie wzmożonych infekcji układu górnych dróg oddechowych wit D staje się jeszcze bardziej istotna. Układ immunologiczny musi podjąć walkę z drobnoustrojami, a zrobi to tylko wtedy, gdy jest odpowiednio silny. Można go wspierać na różne sposoby. Na pewno liczy się zdrowa, dobrze zbilansowana dieta, ruch na świeżym powietrzu i ograniczenie stresu. Bardzo istotne są także witaminy i minerały, które wspierają odporność człowieka. Na pewno jest to witamina A, E oraz wspominana witamina D.

Gdzie szukać witaminy d?

Na pewno od maja do października warto wystawiać ciało na działanie promieni słonecznych. Wtedy suplementacja jest najczęściej niewskazana. W innych przypadkach konieczne jest wzbogacenie diety o produkty, w których znajduje się wit D. Są to tłuste ryby, jajka, żółty ser, krowie mleko i olej z wątroby dorsza. Niestety, nie są to duże stężenia witaminy. Pozostaje suplementacja dobrej jakości suplementami oraz hartowanie swojej odporności.

D 3 i k2 duet idealny

Wit D działa świetnie na różne układy w organizmie, ale zdecydowanie lepiej radzi sobie w parze z witaminą K2. Ta para działa bardzo dobrze na układ odpornościowy. Zadaniem witaminy K2 jest odprowadzanie witaminy D do kości. Inaczej obciążałaby nerki i naczynia krwionośne. Jeszce lepsze połączenie te dwie witaminy stworzą z magnezem i wapniem. Pod wpływem ich działania organizm jest chroniony przed różnymi infekcjami skuteczniej.

Wirus kontra witamina D

Wirusy grypowe i inne namnażające się w górnych drogach oddechowych nie będą miały dostępu organizmu chronionego przez silny układ odpornościowy. A jeśli nawet dojdzie do infekcji, wtedy zakażenie będzie o wiele lżejsze lub prawie niezauważalne. Wit D, E, A oraz minerały takie jak cynk, magnez czy żelazo to podstawa w trosce o odporność. W dobie szalejącego koronawirusa należy szczególnie zadbać o zdrowie.

Oprócz ww. mikroelementów warto poświęcić codziennie, chociaż pół godziny na spacer czy lekki jogging. Nie można zapominać o odpowiedniej ilości snu oraz zdrowym odżywianiu. Szczególnie polecane są produkty, które wspierają dobrą florę bakteryjną w jelitach. Są to kiszonki, jogurty naturalne, maślanki czy kefiry.